Душа українського народу

Як не можна уявити Україну без кетягів калини і солов’їного співу, так не можна сприймати українську літературу без творчості Лесі Українки. Леся Українка! І враз за цим коротким найменням постає гордий славної доньки волелюбної України. Узявши собі цей псевдонім, Лариса Петрівна Косач через все своє коротке життя пронесла в душі великий вогонь любові до рідної землі. Завжди і всюди пам’ятала поетеса: вона донька –України. А тому-то і бринять у її творах гордість, біль і сум за рідною сторононькою. Всебічно освічена і обдарована, Леся Українка працювала на рівні світової літератури. Поетеса добре усвідомлювала, що їй судилось жити і працювати у тяжку добу, коли українська національна ідея належала до найкрамольніших. Україна з її героїчною історією, великою культурою, самобутнім, але знедоленим народом була закритою для світу. А Леся Українка хотіла, щоб про її Батьківщину знали, бо була справжньою донькою свого народу, - гордою та нескореною. Для неї будь-яке рабство було нестерпним, а тим паче рабство духовне, національне.

Поезії Лесі Українки не втратили актуальності і сьогодні. Кожне її слово закликає нас любити і берегти рідну землю, бо вона нам дана від Бога, бо вона одна, і її не вибирають, як не вибирають і матір.

Цими днями у Глинянській ЗОШ І-ІІІ ст. відбулася низка заходів, приурочених вшануванню 145 річниці з дня народження Лесі Українки. Зокрема, учні 5 – 11 класів виготовили стіннівки, відбулося тематичне заняття інформаційно-просвітницького центру на тему «Донька Прометея»; у класах проводилися виховні години та конкурси на краще читання поезії поетеси. У четвер, 25 лютого, учні 5-11 класів вшанували пам’ять Лесі Українки на урочистій лінійці. Нехай на крилах Лесиних пісень прилине на нашу землю весна і принесе нам усім мир і спокій, єдність і надію на краще.

Учитель української мови та літератури Вербінська М.

/Files/images/Изображение 013.jpg/Files/images/Изображение 019.jpg/Files/images/Изображение 001.jpg/Files/images/Изображение 008.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 193